Vi skal være påpasselige med at blive for datadrevne i den offentlige sektor

Formand for Kommunaldirektørforeningen og kommunaldirektør i Ballerup Kommune Eik Møller har talt med MandagMorgen om brug af data i den offentlige sektor.

"Vi stoler rigtig meget på data – fra tid til anden for meget. Det rummer en risiko for ansvarsfralæggelse på ledelsesniveau, mistillid fra borgerne og en problematisk reduktion af komplekse problemstillinger og opgaver. Det mener Eik Møller, kommunaldirektør i Ballerup Kommune og formand for Kommunaldirektørforeningen. Vi skal arbejde for flere og bedre datainformerede processer og beslutninger, mens vi til gengæld skal være meget forsigtige med at blive datadrevne", udtaler Eik til MandagMorgen.

”Jeg er klart for, at vi anvender mere data, og at vi bruger data bedre og mere på tværs. Men det kommer med et krav, en pris. For det er helt afgørende, at vi øger kompetencerne til at arbejde med at håndtere og fortolke data på en måde, der har blik for de muligheder og faldgruber, data også kommer med.”

”Vi taler meget om øget brug af samkørte data i det offentlige. Der er for eksempel et stort ønske om at blive bedre til at bruge sundhedsdata fra forskellige kilder til at arbejde mere prognostisk og sige noget begavet om, hvordan sundhedsudviklingen går. Men når man så taler om det som projekter, der er ’drevet af data’, skal vi som offentlige topledere være opmærksomme,” siger Eik Møller.

”Data kan vise mange ting, for eksempel kan de identificere et problem. Men data kan jo ikke sige noget om, hvad der er den bedste måde at løse det problem på. Og hvem tager så ansvaret til sidst, når det viser sig, at det var en rigtig dum beslutning. Og hvem rydder op?”

Læs artiklen hos MandagMorgen: https://www.mm.dk/artikel/kommunaldirektoerens-opfordring-vi-skal-vaere…