VI DELER: Da Lars og Lars så rødt

Høje Taastrup og Nyborg kommune kom i august under ’skærpet opmærksomhed’, da de lokale smittetryk oversteg den magiske grænse på 20. Kommunaldirektør i Høje Taastrup, Lars Holte, og Nyborgs Lars Svenningsen, fortæller her om deres erfaring med at gå fra gul til rød.

Mandag den 10. august stillede Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke sig op foran pressen. Det var langt fra første gang, at ministeren skulle give en status på Coronavirus i Danmark, men det var til gengæld første gang, at Nyborg blev nævnt på et af pressemøderne.

”Vi har skærpet opmærksomhed på 5 kommuner. Det drejer sig om Silkeborg, Glostrup, Nyborg, Solrød og Sorø. I de kommuner er der over 20 personer pr. 100.000 indbyggere, der er smittet med Coronavirus. Og derfor har vi en ekstra opmærksomhed på den lokale udvikling og er klar til at sætte ind med lokale tiltag, der passer til den specifikke situation”, lød det fra ministeren.

- Vi blev ringet op af Styrelsen for Patientsikkerhed kort før pressemødet. De informerede os om, at vi var over 20 (smittede pr. 100.000 indbyggere), men det var reelt først, da pressemødet gik i gang, at vi forstod, at vi var blevet røde og hvad det indebar, fortæller kommunaldirektør i Nyborg Kommune, Lars Svenningsen.

Der gik ikke lang tid før både borgere og den lokale presse efterspurgte svar, men hverken kommunaldirektør eller borgmester kunne sige meget mandag aften – hverken om de smittede eller de tiltag, der måtte komme. Krisestaben var indkaldt til møde næste morgen for at diskutere, hvad der skulle ske.

- Vi fik ret hurtigt af vide, hvad mønstret blandt de smittede var. Det var begrænset til en lille gruppe, men af hensyn til juraen og ikke mindst de smittede, gik vi ikke ud og kommunikerede dét. Der var vi måske lige lovlig flinke nok, for vores beskyttelse af de få skabte nok en bekymring i hele kommunen, og vi brugte meget tid på at informere og berolige, fortæller Lars Svenningsen.

Nyborg Kommune aftalte med Region Syddanmark, at tre testbiler kom forbi allerede dagen efter – et synligt og betryggende tiltag for borgerne.

- Vi nåede at teste 10% af alle vores borgere, ingen var positive og i løbet af en uge var vi igen nede på 1 smittet, fortæller Lars Svenningsen.


En lang træningsbane på Vestegnen
I Høje Taastrup ringede kommunaldirektør Lars Holte selv til Styrelsen for Patientsikkerhed, da han i midten af august opdagede, at de var blevet en rød kommune.

- Styrelsen havde kontaktet os, hvis jeg ikke havde nået at ringe først, men de havde travlt i de dage, forklarer Lars Holte.

Den røde status kom ikke som den store overraskelse i Høje Taastrup. Hele Vestegnen havde længe ligget højt i smittestatistikken, og Høje Taastrup havde gradvist nærmet sig incidensgrænsen på 20. Den nye status blev derfor også taget med ro i maven.

- Når man som os bliver rød kommune sent i epidemien, har man haft en lang træningsbane, lyder det fra Lars Holte, der under den første samtale med Styrelsen forsøgte at få et overblik over, hvem af kommunens borgere, der var smittede.

Men modsat situationen i Nyborg var de smittede i Høje Taastrup ikke begrænset til én eller få grupper. Der var ganske enkelt ikke noget mønster i, hvem der var smittet, og indsatsen kunne derfor heller ikke målrettes bestemte grupper.

Høje Taastrup lænede sig op af anbefalingerne fra Styrelsen for Patientsikkerhed og gjorde hverken mere eller mindre. Efter få dage var man igen under den magiske grænse.


Fynsk frustration over forløbet
Om end Nyborg relativt hurtigt røg ud af bekymringslisten igen, så sad Lars Svenningsen tilbage på Østfyn med en frustration over hele forløbet.

- Vi blev mødt af meget venlighed, men i de fleste tilfælde ikke nogle, der i tilstrækkelig grad havde det nødvendige kendskab og retningslinjer til, hvordan en sådan proces skulle håndteres. Vi havde brug for kontaktpersoner, som var tilgængelige og løbende kunne svare på vores spørgsmål. Det havde vi ikke. Vi manglede også svar på, hvornår man som kommune med et nedadgående smittetryk kunne forvente ikke længere at være under myndighedernes særlige observation. Det fik vi ikke, lyder det fra Lars Svenningsen.

Derfor valgte Lars Svenningsen 14 dage efter Magnus Heunickes pressemøde at skrive et brev til KL om samarbejdet med myndighederne – i et forsøg på at drage fælles læring af processen.

- Jeg håber, at vores oplevelser trods alt har skabt nogle lidt bedre betingelser for de mange kommuner, der lige nu er under skærpet opmærksomhed, lyder det fra Svenningsen, der råder kollegaerne til at efterspørge klare retningslinjer og selv bevare roen.


Ro på båden og i byrådet
Ro er der i Høje Taastrup – selv om kommunen flere gange har været tilbage over stregen og også er blandt de 17 hovedstadskommuner, der lige nu er underlagt særlige restriktioner.

- Mit fokus har hele tiden været på at holde ro, lyder det fra Lars Holte, der fortsætter:

- Det er toplederens opgave at holde ro i båden, at turde gå ind i rummet og sige ’rolig nu’ – også når fagfagligheden er bekymret. Vi skal forholde os til situationen, træffe de nødvendige beslutninger og komme videre.

Lars Holte påpeger, at det er fuldstændig afgørende for roen, at byrådet og borgmesteren er trygge, for de skal acceptere, at der ikke bliver ’overhandlet’.

- Hvis byrådet går ud, eller MED-systemet for den sags skyld farer afsted, så kan man ikke holde ro, siger Lars Holte, der lige siden nedlukningen i marts løbende har informeret byrådet om udviklingen og trukket de faglige organisationer meget tæt på.

Rådet til kollegaerne er da også klart: Hav stramme relationer til det politiske system og de faglige organisationer.


Coronalæring i Nyborg
I Nyborg er incidenstallet i dag nede på 6,3, men Lars Svenningsen ved godt, at der ikke skal meget til, før 2 smittede bliver til 10 og Nyborg igen kommer på den røde liste.

- Hvis det samme skete igen i morgen, ville jeg nok informere mere tydeligt, at det var en begrænset gruppe, der var smittet. Vi var nok for fintfølende og tog for mange hensyn til de få. Problemet er den usikkerhed, det skabte i hele befolkningen. Det har vi lært noget af, fastslår Lars Svenningsen.

 

Styrelsen for Patientsikkerhed har samlet en række gode råd til kommunerne – læs det online katalog hér

 

Hvis du har lyst til at dele dine oplevelser eller erfaringer under krisen, kontakt da gerne Bente Lund på komdir@vejle.dk